Warning: strtotime() [function.strtotime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead in /var/www/vhosts/pitenis.gr/httpdocs/salads/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead in /var/www/vhosts/pitenis.gr/httpdocs/salads/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Χούμους Λαχανικών

Χούμους λαχανικών με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό.

 

 

 

 

 

 

 Ρεβίθι, ταχίνι, χυμό λεμονιού, φυτικό έλαιο, Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, Φρέσκο κρεμμύδι, Φρέσκο μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι

250 gr 1 kg 2 kg 3 kg



Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις προϊόντων με βάση το σησάμι:

  • Έχουν σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος
  • και του νευρικού συστήματος
  • Καταπολεμούν την χοληστερίνη
  • Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
  • Καταπολεμούν την υπέρταση
  • Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης

Το Χούμους, ή πιο σωστά «οι Χούμοι»είναι συνδυασμός σησαμιού και ρεβιθιού. Περιέχει ταχίνι, αλεσμένο ρεβίθι, λεμόνι και σκόρδο. Το ταχίνι είναι παράγωγο του σησαμιού, είναι βασικά πολτός αλεσμένου σησαμιού. Είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην  Μέση  Ανατολή  ως  ορεκτικό.

Το ταχίνι περιέχει σημαντικά ποσά Ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών φανερώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες φυσικές ουσίες που ταυτόχρονα να σταματούν τόσο την απορρόφηση, όσο και τη σύνθεση της χοληστερόλης.

Το σησάμι περιέχει υψηλές ποσότητες ισχυρών αντιοξειδωτικών παραγόντων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, απαραίτητα για πολλές βασικές  λειτουργίες  του  ανθρώπινου  μεταβολισμού.  Αναλυτικότερα:

- Πρωτεΐνες  πλούσιες  σε  αμινοξέα  υψηλής  ποιότητας.

- Βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη (βοηθούν την καρδία, τα αγγεία,   τον εγκέφαλο, βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες και τη μνήμη)

- Θειαμίνη (καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), Χαλκό (μειώνει  τους  πόνους  των αρθρώσεων)

- Είναι πηγή Σιδήρου (σωματική και πνευματική ευεξία), Ασβεστίου (γερά οστά και δόντια, κατά της οστεοπόρωσης), Ψευδαργύρου (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), Μαγνήσιο (καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες),  Φωσφόρου  και  Καλίου

- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντεςΒιταμίνη Ε (σε υπερδιπλάσια ποσότητα από ότι το ελαιόλαδο, έχει αντικαρκινική δράση και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson), Φυτοστερόλες & Λιγνάνες (δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά, μειώνουν την χοληστερίνη  και την υπέρταση), Σελήνιο.

Δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2009, απέδειξαν ότι το σησάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές &αντιυπερτασικές ιδιότητες:

- Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων - Tμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ με θέμα «Σησάμι, ταχίνι, χαλβάς ιδιότητες και Ευεργετικές  Δράσεις»

- Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ με τίτλο «Χημική  Σύσταση  &  Διατροφική  Αξία  του  Σησαμόσπορου».

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φώσφορομαγνήσιοασβέστιο και σίδηρο καθώς  και  βιταμίνες  Β, Κ, Ε,  και  C.

Συνεπώς, προϊόντα με βάση το σησάμι, όπως είναι το ταχίνι, το χούμους, ο χαλβάς και το παστέλι, διαθέτουν εξίσου όλες τις ευεργετικές ιδιότητες  που  έχει  το  σησάμι!

Ξέρατε ότι:

- Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες, είχαν πάντοτε μαζί τους σπόρους σησαμιού που θα τους έδινε υψηλή ενέργεια για να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις έκτακτης  ανάγκης.

- Οι αρχαίο Ασσύριοι πίστευαν ότι οι Θεοί τους, προτού δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί από σησάμι.

- Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν ένα είδος χούμων από σησάμι και κύμινο.

 


 

Ο Στηβ Αβαράκης σας προτείνει …

Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού ή με λίγες ελιές!

Χούμους με φιλετάκια σαρδέλας, κουκουνάρι και ρόδι (ετοιμάζεται σε 20 λεπτά)

ΥΛΙΚΑ

  • Σαλάτα χούμους Πιτένης
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½ φλιτζ. σπόρους ροδιού
  • 7-8 φιλετάκια σαρδέλας από κονσέρβα
  • μπόλικο φρέσκο μαϊντανό
  • ή φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • λίγο κύμινο φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πολτοποιούμε στο multi τα ρεβίθια της μίας κονσέρβας μαζί με τον χυμό των λεμονιών, το ταχίνι, το σκόρδο και το αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι λίγο λίγο (όπως κάνουμε στη μαγιονέζα). Αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη, σφιχτή κρέμα. Μεταφέρουμε το χούμους σε μια φαρδιά πιατέλα και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα ρεβίθια, το κουκουνάρι, το ρόδι και τα φιλετάκια σαρδέλας κομμένα με το χέρι. Ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο και το κύμινο.


Gallery Φωτογραφιών

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Χούμους με Ελιά Χούμους με Κόκκινη Πιπεριά »

Διατηρείτε στο ψυγείο (+2oC εως +4oC)

Ημ.Λήξης : 120 ημ. / 1 kg 60 ημ.

Χωρίς σταθεροποιητές

Νηστίσιμες σαλάτες

Με σκόρδο

Στις σαλάτες χούμους χρησιμοποιούμε...

Τυχαία Προϊόντα

  • Χτυπητή
    Χτυπητή Μία αρμονική σύνθεση μυζήθρας, φέτας, γιαουρτιού, μαγιονέζας Diamond, ρίγανης, πράσινης και καυτερής πιπεριάς και την ιδιαίτερη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης.
  • Καβουροσαλάτα
    Καβουροσαλάτα Θαλασσινή σαλάτα με σουρίμι καβουριού.
  • Πικάντικη (πολίτικη)
    Πικάντικη (πολίτικη) Σαλάτα γνωστή και ως Πολίτικη, που αποτελείται από φρέσκα λαχανικά, όπως λάχανο, καρότο, πιπεριά πράσινη, Φλωρίνης και πράσο, που συνοδεύονται άριστα από το καυτερό μπούκοβο.