Χούμους Κλασικό (απο ρεβίθι)

Το χούμους είναι μια παραδοσιακή Αρχαία Ελληνική σαλάτα, κρεμώδης, που συναποτελείται από ρεβίθια, ταχίνι, φυτικό λάδι, σκόρδο και άφθονο λεμόνι.

 

 

 

 

 

Ρεβίθι Βοϊου, ταχίνι, φυτικό έλαιο, χυμός λεμονιού, σκόρδο, αλάτι

250 gr 1 kg 2 kg 3 kg



Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις προϊόντων με βάση το σησάμι:

  • Έχουν σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος
  • και του νευρικού συστήματος
  • Καταπολεμούν την χοληστερίνη
  • Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
  • Καταπολεμούν την υπέρταση
  • Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης

Το Χούμους, ή πιο σωστά «οι Χούμοι»είναι συνδυασμός σησαμιού και ρεβιθιού. Περιέχει ταχίνι, αλεσμένο ρεβίθι, λεμόνι και σκόρδο. Το ταχίνι είναι παράγωγο του σησαμιού, είναι βασικά πολτός αλεσμένου σησαμιού. Είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην  Μέση  Ανατολή  ως  ορεκτικό.

Το ταχίνι περιέχει σημαντικά ποσά Ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών φανερώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες φυσικές ουσίες που ταυτόχρονα να σταματούν τόσο την απορρόφηση, όσο και τη σύνθεση της χοληστερόλης.

Το σησάμι περιέχει υψηλές ποσότητες ισχυρών αντιοξειδωτικών παραγόντων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, απαραίτητα για πολλές βασικές  λειτουργίες  του  ανθρώπινου  μεταβολισμού.  Αναλυτικότερα:

- Πρωτεΐνες  πλούσιες  σε  αμινοξέα  υψηλής  ποιότητας.

- Βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη (βοηθούν την καρδία, τα αγγεία,   τον εγκέφαλο, βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες και τη μνήμη)

- Θειαμίνη (καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), Χαλκό (μειώνει  τους  πόνους  των αρθρώσεων)

- Είναι πηγή Σιδήρου (σωματική και πνευματική ευεξία), Ασβεστίου (γερά οστά και δόντια, κατά της οστεοπόρωσης), Ψευδαργύρου (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), Μαγνήσιο (καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες),  Φωσφόρου  και  Καλίου

- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντεςΒιταμίνη Ε (σε υπερδιπλάσια ποσότητα από ότι το ελαιόλαδο, έχει αντικαρκινική δράση και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson), Φυτοστερόλες & Λιγνάνες (δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά, μειώνουν την χοληστερίνη  και την υπέρταση), Σελήνιο.

Δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2009, απέδειξαν ότι το σησάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές &αντιυπερτασικές ιδιότητες:

- Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων - Tμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ με θέμα «Σησάμι, ταχίνι, χαλβάς ιδιότητες και Ευεργετικές  Δράσεις»

- Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ με τίτλο «Χημική  Σύσταση  &  Διατροφική  Αξία  του  Σησαμόσπορου».

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φώσφορομαγνήσιοασβέστιο και σίδηρο καθώς  και  βιταμίνες  Β, Κ, Ε,  και  C.

Συνεπώς, προϊόντα με βάση το σησάμι, όπως είναι το ταχίνι, το χούμους, ο χαλβάς και το παστέλι, διαθέτουν εξίσου όλες τις ευεργετικές ιδιότητες  που  έχει  το  σησάμι!

Ξέρατε ότι:

- Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες, είχαν πάντοτε μαζί τους σπόρους σησαμιού που θα τους έδινε υψηλή ενέργεια για να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις έκτακτης  ανάγκης.

- Οι αρχαίο Ασσύριοι πίστευαν ότι οι Θεοί τους, προτού δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί από σησάμι.

- Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν ένα είδος χούμων από σησάμι και κύμινο.

 


 

Ο Στηβ Αβαράκης σας προτείνει …

Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν.
Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή με μία ελιά!

Χούμους με φιλετάκια σαρδέλας, κουκουνάρι και ρόδι (ετοιμάζεται σε 20 λεπτά)

ΥΛΙΚΑ

  • Σαλάτα χούμους Πιτένης
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½ φλιτζ. σπόρους ροδιού
  • 7-8 φιλετάκια σαρδέλας από κονσέρβα
  • μπόλικο φρέσκο μαϊντανό
  • ή φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • λίγο κύμινο φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πολτοποιούμε στο multi τα ρεβίθια της μίας κονσέρβας μαζί με τον χυμό των λεμονιών, το ταχίνι, το σκόρδο και το αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι λίγο λίγο (όπως κάνουμε στη μαγιονέζα). Αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη, σφιχτή κρέμα. Μεταφέρουμε το χούμους σε μια φαρδιά πιατέλα και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα ρεβίθια, το κουκουνάρι, το ρόδι και τα φιλετάκια σαρδέλας κομμένα με το χέρι. Ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο και το κύμινο.


Gallery Φωτογραφιών

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: Χούμους Λευκό »

Διατηρείτε στο ψυγείο (+2oC εως +4oC)

Ημ.Λήξης : 120 ημ. / 1 kg 60 ημ.

Χωρίς σταθεροποιητές

Νηστίσιμες σαλάτες

Με σκόρδο

Στις σαλάτες χούμους χρησιμοποιούμε...

Τυχαία Προϊόντα

  • Ταραμοσαλάτα Λευκή
    Ταραμοσαλάτα Λευκή Παραδοσιακή Ελληνική συνταγή, παγκοσμίως γνωστή, παρασκευασμένη από 100% αυγά βακαλάου, νιφάδες πατάτας, Extra Παρθένο Ελαιόλαδο και πλούσια γεύση λεμονιού, χωρίς χρωστικές ουσίες.
  • Ταραμοσαλάτα
    Ταραμοσαλάτα Η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες ομογενοποιημένο μείγμα, με βασικό συστατικό τον ταραμοπολτό αναμιγμένο με νιφάδες πατάτας και πλούσια γεύση λεμονιού.
  • Παντζαροσαλάτα
    Παντζαροσαλάτα Ο συνδυασμός της μαγιονέζας Diamond με το γιαούρτι δίνει στην παντζαροσαλάτα μία ελαφριά και δροσερή γεύση επιτρέποντας στο σκόρδο να αναδείξει τη μοναδική του γεύση.